Cuvânt înainte
„Ochiul” poate fi al sufletului, al minții, al timpului, al naturii, în strânsă dependență cu sentimentul de iubire, îmbrăcând până și în imaginarul eminescian o multitudine de sensuri, cele mai multe în relație cu ființa umană. Cronicarii puneau mai presus de orice dovezile de „ochi”, nu de urechi, din auzite. Pretindeau ca informația să fie dată de martorul ocular .
Vederea recepționează cantitatea cea mai mare de informații din mediul înconjurător. Peste 85% din informațiile pe care le primim din mediu sunt obținute pe cale vizuală. De multe ori realizăm importanța acesteia abia după ce apar anumite afecțiuni care ne îngreunează activitățile zilnice. E necesar să-i menajăm, să nu dăm ocazia să fie afectați de poluare și să ne adresăm din timp medicului pentru investigații; deoarece de cele mai multe ori timpul este de partea bolii și nu a pacientului.
Experiența noastră în domeniu este din 1983 până în prezent, cabinetele fiind deschise ulterior, din anul 1993 , de când reușim să mulțumim un număr foarte mare de pacienți cu serviciile noastre.
Depistarea precoce de către personalul medical a anumitor boli oculare, urmărirea lor din fișa individuală și chemarea periodică la control constituie preocuparea noastră pentru sănătatea pacientului. Dacă totuși acestea nu se realizează întotdeauna, uneori datorită problemelor cotidiene, programul nostru oferă cea mai bună variantă, individualizată fiecărui pacient .
Lentile antireflex
Beneficiile lentilelor ANTIREFLEX:
- protecție vizuală maximă;
- confort vizual sporit;
- vedere clară la citit și la distanță;
- eliminarea reflexiilor iritante;
- percepția naturală a culorilor;
- claritatea imaginii;
- aspect plăcut datorită culorilor folosite;
- transparență mai mare;
- aburire scazută la schimbarea de temperatură;
- curățare mai ușoară a lentilei;
- creșterea rezistenței la zgârieturi.
Ochii în fața calculatorului…
Rețineți!
- Ecranul calculatorului trebuie să fie poziționat la cca. 50-70 cm distanță de ochi;
- Plasați monitorul astfel încât partea superioară a acestuia să fie la nivelul ochilor (fanta palpebrală va fi astfel mai puțin deschisă, iar filmul lacrimal se va evapora mai greu);
- Modificați parametrii ecranului –luminozitate, contrast, rezoluție – astfel încât acestea să fie confortabile pentru ochi;
- Modificați caracterele textului pentru a nu fixa privirea asupra micilor detalii inserate în pagină;
- Poziția corpului trebuie să fie dreaptă, pentru a putea privi drept pe ecran;
- Evitați ca lumina zilei să se reflecte asupra ecranului;
- Faceți pauze de cel puțin 10 minute la fiecare oră de folosire a calculatorului;
- În timpul acestei pauze, fixați cu privirea un punct îndepărtat, închideți pentru câteva secunde ochii, masați pleoapele;
- Dacă senzația de ochi uscat persistă, folosiți lacrimi artificiale.
În cazul în care tulburările de vedere persistă, chiar dacă aveți impresia ca vedeți bine, este posibil să existe totuși o mică problemă acomodativă sau de vedere binoculară. Ca să înlăturați orice suspiciune de acest gen, este indicat un control de specialitate.
Hipermetropie
Noi toți am fost cândva…hipermetropi!!!
Hipermetropul, spre deosebire de miop, poate citi fără dificultate panourile rutiere aflate în departare, dar va citi cu greu o carte. Spre deosebire de miopie, hipermetropia este mult mai “discretă”, datorită faptului că:
- Se manifestă cu precădere după vârsta de 40 ani (presbiopia)
- Este mai puțin evolutivă
- Nu este însoțită de grave complicații (spre ex. dezlipire de retină…)
Semne:
- Senzație ușoară de durere sau de usturime la nivelul ochilor
- Tendința de a îndepărta cartea
- Lăcrimare frecventă
- Înroșirea ochilor
- Oboseală
- Dureri de cap
- Dureri frontale
- Lipsa coordonării ochi-mână
- Nervozitate
- Iritabilitate
Tratament
Rețineți!
Înainte de a recurge la corectarea vederii, este esențială stabilirea cauzei hipermetropiei.
Astigmatism
Aveți astigmatism?
Semne
Cum se măsoară astigmatismul
Tipuri de astigmatism:
Cauze
- Astigmatismul poate fi congenital, existând de la naștere, însoțit de evoluție ușoară în cursul vieții.
- Astigmatismul poate fi dobândit, unul din factorii determinanți fiind intervenția chirurgicală.
- Maladii oculare (keratocon, pterigion…)
Tratament
- Purtarea lentilelor “torice”
- Chirurgia cu laser, prin corectarea curburii corneene. Aceasta alternativă este indicată în cazul unui astigmatism mediu sau forte sau în cazul unor deficiențe oculare asociate (miopia…)
Rețineți!
- Este important să descoperim la timp astigmatismul, în special la copii, mai ales când este vorba de un astigmatism forte la un ochi. Acest examen va stabili corecția optică necesară, pentru a se evita ambliopia (vedere scăzută, ce nu se poate corectă).
- Astigmatismul nu este declanșat de factori precum studiul îndelungat, lecturare în lumină slabă, poziționare mult prea apropiată de televizor.
- Dacă sunteți diagnosticați cu astigmatism, este necesar să efectuați un control oftalomologic periodic.
Miopie
Miopii vad bine obiectele din imediata apropiere, dar au dificultăți în a descifra obiectele aflate în depărtare, vederea acestora fiind întotdeauna neclară, încețoșată și imprecisă.